Gasparini v Itálii pátý

Pan Miloslav Vlček připravil pro www.dostihy.fitmin.cz shrnutí a rozhovor s našim trenérem (celý článek zkopírován z webu dostihy.fitmin¨):

Páté místo vybojoval při své premiéře na blacktype scéně v Itálii český rodák Gasparini (Eagle Top). Vítěz Slovenského derby z chovu pana Petra Karlíka se dostal na tabuli v listed Premio Merano, dostihu na 2400 metrů, ve kterém byl jediným zástupcem klasického ročníku. Jak jeho výkon hodnotí, na to jsme se den po dostihu zeptali hřebcova trenéra Jana Demeleho.

Když to s odstupem zhodnotím, tak myslím, že nešel špatně,“ míní Demele. „Běžel proti starším koním, to je pro tříletka vždycky náročné, a navíc proti dobrým starším koním. I když nakonec vyhrál německý Panjari, který před tím doběhl druhý v dvojkovém handicapu v Hamburku, zatímco Starkeho Theodora, umístěná v grupě, byla až třetí a vítěz italského St. Legeru Azteco čtvrtý, rozhodně to nebyla slabá konkurence. Skončil sice devět délek od vítěze, ale v rychlém čase 2:28 a dokázal v závěru zabojovat a získat páté místo.“

Zatímco u nás je standardně dotováno prvních pět míst a v klasických dostizích dokonce sedm, Gasparini odjel z Merana bez peněz. „To mě mrzí, že byla dotována jen první čtyři místa. Pokud bychom odjížděli s vydělanou dotací, bylo by to mnohem veselejší,“ říká Demele. „Beru to ale tak, že to byla daň za vítězství v derby.“

Po dostihu Gasparini vypadá v pořádku, i když těsně po něm zrovna v nejlepším rozpoložení nebyl. „Hned po odběhnutí byl naštvaný, v boxe kopal do zdi. Jsem přesvědčen že ví, že je dobrý, ale asi si o sobě celkem hodně myslí a tady narazil na koně, kteří jsou lepší než on. Tak doufám, že to pro něj bude dobrá zkušenost,“ vysvětluje trenér se smíchem. 

Nyní Gaspariniho čeká St. Leger. „Merano jsme zkusili, mimo jiné i proto, že nic jiného ani běhat nemohl a při sto dvaceti koních na přihláškách to byla velká loterie, jak startka dopadne. Po dostihu všechno vyžral, nezdá se, že by si sáhnul na dno, tak jen doufám, že zůstane zdravý a budeme se moci soustředit na další klasický dostih,“ uzavírá Demele. (miv)

foto Natálie Demelová a mobil Alči Janišové z Merana 🙂

About

You may also like...